Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki avanto

Verksamhetsplatsens omgivning

Oivankis fastigheter och området –en trygg plats för aktiv verksamhet. ”Oivanki når upp till en människa”

Oivanki ungdomscentret är beläget 17 kilometer från Kuusamo centrum. Till Uleåborg är det 230 km, Rovaniemi 180 km och Kajana 260 km. Från Jyväskylä till Kuusamo får man resa 560 km och från Helsingfors närapå 800 km. Centret ligger på en tallås vid stranden av den lilla Elijärvi.

Oivankis byggnader har planerats lämpliga för fritidsvistelse och genomförande av program. Olika verksamhetspunkter är till gästernas förfogande, mellan fotboll, korgboll eller tennis kan man spela även mini- eller frisbeegolf.  Under vintern ändras närområdet till skidområde och om vädret gynnar kan man pröva på curling. På våren kan man observera t.ex. flyttfåglar. Efter islossningen kan man man njuta av fiske. Hinderfrihet har varit en av planeringsprinciperna på området. Man kan ta sig till fågeltornet eller fiskebryggan med rullstol! 


Från Oivanki går många utflyktsrutter till olika håll. En populär rutt för till Kuusamo Tropiikki, Spa. Rutten betjänar Oivankis gäster,  vandrare och den lokala befolkningen. Med kanoter kommer man till närsjöar, en torr terräng gynnar även löpare och terrängcyklare. På vintern finns till förfogande förutom det egna 5 km långa skidspåret också Kuusamos spårnät. Oivankis guider för gästerna till mäktiga natursevärdheter. I Oulanka nationalpark får man beundra Kiutaköngäs fors och guiden berättar intressanta fakta om nationalparken. I Kitkajoki kan man öva forsränning med proffsrännare vid föret. Husky- och renkörning på trygga och välskötta rutter i snöiga landskap och på vandringar handleder guiden att färdas tryggt i naturen på naturens villkor. 

För Oivanki är det speciellt viktigt att verksamheten är tryggt och trygghetsärenden har tagits mycket bra i beaktande gällande området,  utrustningar och programmen.